Tips!

 

Bakom denna flik finns det råd om hur man rensar upp i röran. Men även andra tips jag läst på nätet som låter tilltalande för mig och min familj. T.ex vad man bör göra regelbundet med typ sin dator…uppdateringar, hur man sparar el, etc.

 

 1. Menyplanering/Matlagning/Köksförråd, Tips
Kalender Tips

Kalendertips för

 1. Kolla kalendern på morgonen
 2. Använd stickers (små klisterlappar) för att göra det roligt, jag har olika färger för olika sysslor. Bl.a en svensk flagga för födelsedagar.
 3. Skriv för hand när du skriver in i din kalender, skriver du fel använd tipex.
 4. Använd små lappar att skriva på. Hjälper till att hindra dig att vara för perfekt.
 5. Färg koda lappar för familjemedlemmarna med en överstrykningspenna/stickers.
 6. Synka familje kalendern på söndag/måndag med era personliga almanackor (scheman).Be barnen ta fram röda mappen direkt när dom kommer från sin mamma så att händelserna som finns däri kan skrivas in i almanackan direkt!
 7. Skriv "Vad blir det till middag?" Längst upp varje dag när du planerar in dina menyer. Glöm inte att skriva upp vad det blev!
 8. Skriv upp alla händelser direkt i din kalender.
 9. Lämna/spela in röstmeddelande när du inte kan skriva upp händelsen direkt (går bra att spela in på mobilen, eller varför inte på telefonsvararen).
 10. Den 27:e varje månad kollar du födelsedagar och händelser för den kommande månaden.Skriv redan nu ev. gratulationskort och lägg på plats i almanackan skapa även en påminnelse via mejl eller i mobilen.
 11. Kolla kalendern/almanackan innan du går och lägger dig.

Kalendern tillsammans med principen "Gör det NU!". Gör ditt liv mindre stressigt. Kom igen! Få saker gjorda från och med 2008 och i resten av ditt liv.

 

Tips angående rutinerna

Har du svårt att komma ihåg vad du ska göra?

Det handlar inte om att se snyggt ut det handlar om att skapa en rutin som fungerar för dig och inte bara ser snygg ut på bänken, den ska fungera oxå.När du har fått in vanan så ta bort lappen. Ja då ser det ju snyggare ut :).

Dina pappershögar
Badrumstips
Kökstips
Vardagsrum

Gå aldrig tomhänt, ta alltid med dig nåt. Skräp, disk etc.


Verktyg

Skräphögsjakt/Rensa och Röj Småplocka bort saker och lägg dom där dom ska vara, 10-15 min/dag Skräphög "Hot spot" är det ställe i rummet där allt verkar samlas. Rensa minst 1 gång/dag för att undvika mer röra. Röra dras till röra!

Arbeta med begränsad tid
Ett jobb i taget. Sätt timern eller hellre, sätt på musik. Planera att arbeta genom två till tre låtar. Du kommer att märka när du väl sätter igång så kommer du att hålla på lite längre.

Rumsräddaren

Tillbringa 5 minuter med att röja i det värsta rummet (det man vägrar låta andra se).
5 minuter om dagen ger efter ett tag ett rum att vara stolt över.

Utkastaren

 1. Ta en soppåse och gå igenom lägenheten, så fort du kan, och och släng x-antal saker.(smått som stort). Sluta inte förräns du har slängt x-antal saker.. Stäng soppåsen utan att titta i den!!! Kasta.
 2. Ta en tom låda och gå igenom lägenheten och samla och x-antal saker. saker att ge bort. Så fort du är klar ta bort/ge bort lådan. Du ska inte rädda dem igen.

Regel; om du har två av samma sort, ta bort den du minst vill ha.

Dagliga uppdrag Om du vill så kan du anmäla (se nedan "Kelly")dig till grupper som skickar ut uppdrag. Så gott som varje dag kommer ett mail med uppdrag från gruppen med en uppgift till dig. T.ex handlar det om den zonen som arbetas på under veckan. Jag har ändrat i mina inställningar så att jag får flera mejl i ett enda, för då blir det inte så mycket i inkorgen. Skapar även själv dagliga uppdrag i min google kalender, då jag anpassar det efter hur det ser ut i mitt hem.

Kelly’s Daily Missions gå med i flylady och teckna dig för Kelly´s dagliga missions=uppdrag Så gott som varje dag kommer ett mail från Kelly med en uppgift(tyvärr så är mejlen på engelska) till dig. Det handlar om den zonen som arbetas på under veckan.

Arbeta i dagens zon
Varje vecka arbetar vi med en ny zon och efter en månad är hela huset rent. Sen börjar vi om!Det är absolut mest jobb första omgången och sen går det lättare och på kortare tid. Anmäl dig hos Flylady.net eller gör egna uppdrag.Obs. sajten är på engelska.

Systemröj

Världens bästa röjtips; KÖP INTE HEM MER PRYLAR... Släng massa innan du drar hem nya prylar.....En in en ut.....


Datortips

 • Gör en diskrensning (program>tillbehör>systemverktyg>diskrensning)det tar bort onödiga filer och är ingenting farligt!
 • Windows update (starta webbläsaren ”explorer” och klicka på verktyg där hittar du uppdateringsverktyget windows update)
 • Defragmentera(finns under tillbehör och städar i dina filer så att information som hör samman står i samma hylla)
 • Rensa bort filer etc. som du inte längre har användning för (du behöver kanske inte alla saker du har skrivit sedan arton hundra frost?
 • Spara bilder och viktig information på cd/dvd, NU inte sen för då är det försent......

Spara el tips

 • Skaffa solel! Solceller och solpaneler.
 • Om du har direktel så investera i en värmepump.
 • Stäng av alla elprylar på huvudstömbrytaren
 • Skaffa gärna en sån där fleruttagsdosa med strömbrytare så att du kan bryta flera strömkällor på en gång.
 • Låt inte datorn stå på under natten. Dra ur nätadaptern ur dator och vägguttag när den är avstängd.
 • Ha inte tvn på medans du är ute på internet, stäng av antingen den eller datorn-en sak i taget!
 • Släck lamporna, ha bara tänt i rummet där du befinner dig, släck när du går ut.

Tips för att hålla hamstern på plats!

 • Det är inte bara den ena av flera i hushållet som ska städa och hålla ordning! Dela på uppgifterna så blir livet så mycket enklare.
 • Lite prylar = Lättare att hålla ordning. (mycket prylar = går inte att hålla ordning på, det går inte att organisera skräp/sopor.)
 • Organisera i lådor och skåp.....märk upp så vet du vad som finns däri. Det ser snyggt ut oxå. Se till att ha lock på lådorna eller att dom skjuts in i en hylla, allt för att slippa lager av damm.
 • Se framförallt till att ha rena golvytor! Det är lättstädat och ser fräsch ut.

Upplagt av Ylva lördagen 5 januari, 2008

Ändrat;

2009-03-27 10:06