Schema/att göra/uppdrag

Schema, veckoplanering

Vad innebär ett Schema/Veckoplanering.


Som det är sagt så är det en pågående process. Du/Ni behöver arbeta med det i små tidsomgångar (5,10 och 15 minuters intervaller, ja ibland kanske bara 2 minuter och ibland över timmen) och områden (Zoner/Rum).
Plocka INTE fram mer än att det kan tas bort på några minuter. Eftersom det är en pågående process så kan du inte få det snyggt NU!

Själv vill jag att allt ska ske "Med en gång" men inser att det inte kommer att ske hemma hos oss. Problemet är inte att få det rent utan problemet är att kunna hålla kvar det så. Hur många gånger har du/ni spenderat dagar med att städa, bara för att hitta sig själv i skräp över öronen nästa vecka?
Huvudmålet med schemat är att nöta in redskapen, för att hjälpa dig att hålla hemmet rent. Rutiner är dessa redskap. Det är därför dom upprepas varje dag.
Ha i minnet att en rutin tar ca.21 dagar att få att fungera.
Med rutiner, gör-det-nu principen (inte göra senare!!), och håll dina släta bänk/golv ytor rena så kan du hålla efter dina områden som du skräpar ner. Det är viktigt att rutinerna blir automatiska.
Rutinerna gör så att hemmet inte växer igen, försök att i ditt hem hitta en plats för allt och lägg alltid tillbaka det på sin plats.
Med schemat ska man alltså på en viss dag göra saker och hålla sig till det.
Kanske kan man tro att det här kommer inte hjälpa mig!! Men även mig har det hjälpt rörig som jag är.
Att veta att jag tex gör inköp på fredag och allmän städning på måndag och skrivbords arbete på fredag, eller vilken dag nu jag väljer att göra mina saker på. Det ger mig mycket frihet att boka saker beroende på dagen, genom att allt skrivs ner i Kalendern.
När du vet vilken dag det är, så vet du vad som ska göras. Snacka om automatik!

Att göra

Sysslor, sånt som behöver göras, gärna med namn för vem som ska göra det! På att göra listan fyller man på med uppdrag som man kanske inte gör varje dag eller vecka. Skriv upp datum då du gjort uppdraget.

Uppdrag

Varje vecka är det är ny rumszon och du får nya uppdrag att göra måndag-söndag. Cirkeln går runt år efter år. Lägg till och ta bort uppdrag efter behov/önskan tex. uppdrag (att göra) eller missions tex. Kelly missions från flylady och egna uppdrag.

Dagliga påminnelser via google kalender till din google mail, mobilkalendern som larmar eller via flylady.net. eller varför inte ta en stor burk som du fyller med lappar där det står uppdrag. När det är dags så drar man en lapp och på så sätt blir det aldrig tråkigt (att man vet i förväg vad man ska göra) att göra sina uppdrag och så fort man kommer på nåt nytt som inte är jättebråttom med så kan man lägga i en lapp i sin burk.

Årsschema

Här ska jag ha lite koll på när olika aktiviteter ska äga rum.
För dagens uppdrag använder jag veckoschemat men för händelser som inte är lika återkommande så kikar jag in här.

/Trazan inspirerad av FlyLady.net

 

2008-12-18 22:19